Cum îşi bate statul român joc de mine

23 04 2013

birocratie2Acum un an am făcut greşala să mă înscriu recenzor la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, o chestiune care s-a dovedit destul de stupidă (vezi unele întrebări din chestionare dar şi spaima CNP-urilor) şi inutilă (vezi referndumul din vară pt demiterea preşedintelui). Sedinţe, training de pregătire, intâlniri tot la câteva zile cu recenzorul şef iar pe urmă am mers vreo 2 săptămâni zilnic după ce ieşeam de la muncă pe la tot felul de ciudaţi, dubioşi şi paranoici ca la urmă statul să îmi aloce o imensă sumă de 750 lei impozabili. După ce mi-au tras taxele care trebuiau să mi le tragă am primit în mână cash fix 500 lei. Am făcut şi eu un ban cinstit m-am gandit… şi mi-am văzut în continuare de viaţa mea neînsemnată.

            Acum câteva zile primesc o înştiinţare prin poştă de la Casa Judeţeană de Sănătate (cea pe care ministrul Nicolaescu vrea să o desfiinţeze) ca să mă prezint în termen de 15 zile cu următoarele documente justificative în copie:

  •  C.I., autorizaţie de funcţionare, acte de studii, carnet de muncă;
  •  adeverinţă cu venituri impozabile pe perioada 2008-2012 de la administraşia fiscală de domiciliu;
  •  decizie de impunere anuale asupra veniturilor realizate (după caz 2008, 2009, 2010, 2011) eliberate de administraţia fiscală de domiciliu;
  • procese verbale de inspecţie fiscală;
  • dovada achitării contribuţiei dacă deja aţi clarificat situaţia.

            Ce mai o groază de documente. Urma să mai îmi ceară o mostră de AND şi adeverinţa cu vaccinurile şi totul era complet…

            Ziua 1: M-am înarmat cu răbdare şi am mers la Finanţe de unde aveam nevoie de “adeverinţa cu venituri impozabile”. A trebuit să completez 2 cereri şi după cum scria pe înştiinţare am cerut fişe de venit pt perioada 2008-2012 şi trebuia să revin peste 2 zile lucrătoare. Dar urma weekendul aşa că am revenit luni.

            Ziua 2: Am mers la Finanţe bineînţeles la alt ghişeu în altă clădire faţă de locul unde am depus cererea. Am primit mult râvnitele “adeverinţe cu venituri impozabile” care erau câte una pentru fiecare an, eu am cerut pentru 5 ani dar am primit pentru 6, mai bine aşa, să fie… Bineînţeles se închisese la Casa de Asigurări de Sănătate, trebuia să revin în altă zi.

            Ziua 3: Ajung într-un final la CAS cu “adeverinţele cu venituri impozabile” şi copii după toate celelalte documente cerute în înştiinţare… ce mai o sacoşă de hârţogăraie… Mă pun la rând, o funcţionară plictisită care vorbea la telefon cu ceva neamuri după cum reieşea din discuţie în timp ce ţinea telefonul cu umărul îmi ia actele. Se uită lung şi zice…

-Funcţionar: Lipseşte ANEXA 5!!!

-Cetăţean: Poftim? Ce Anexă 5? Nu scrie în înştiinţare nimic de nici o anexă 5, am adus toate documentele exact cum scrie în înştiinţare, uitaţi am făcut o mulţime de copii. Funcţionara se uită fără îndurare la mine şi spune hotărât:

Funcţionar: ANEXA 5!!!  Şi copie după buletin, restul nu trebuie…

Cetăţean: Cum nu trebuie? în înştiinţare spune despre copii după acte de studii, carnet de muncă etc…Da în ce constă această Anexa 5?

Funcţionar: Un formular ce trebuie competat.

Cetăţean: Daţi-mi-l să-l completez.

Funcţionar: Da nu-l am aici…

Cetăţean: Da unde?

Funcţionar: Păi trebuie să mergi la vreun Xerox, acolo trebuie să fie…

Cetăţean: Păi da de ce nu scrie în înştiinţare de el? Îl căutam acasă pe internet… Aici la Ziridava găsesc?

Funcţionar: …

Cetăţean: Mulţumesc pentru nimic.

            Mă duc la Ziridava la parter la Xerox. Am noroc, au Anexa 5. Mă costa 0.25 lei. Îi dau din prima fără să stau pe gânduri… mă simt “norocos”… Credeam că această Anexă 5 e ceva foarte elaborat, cu vre-un cod de bare sau ceva elemente de securizare sau ceva mare dudă. De fapt este un formular banal pe care trebuie să completez încă o dată numele, CNP-ul şi adresa. INCREDIBIL… de parcă nu ar avea adresa mea din moment ce mi-au trimis înştiinţarea acasă şi CNP-ul meu doar le-am dat şi copie de buletin unde din nou sunt trecute şi CNP-ul şi adresa şi ce să vezi chiar şi pe  “adeverinţele cu venituri impozabile” pe fiecare în parte sunt trecute numele, CNP-ul şi adresa.

            Revin la ghişeu după ce mai stau încă o dată la rând. Acum funcţionara nu mai vorbea la telefon, dar tasta cu viteza melcului turbat cu un singur deget…

Cetăţean: Am revenit. Poftim Anexa 5, afirm eu învingător.

Funcţionar: Trebuie să plătiţi 5,5% din cât aţi câştigat la Recensământul Populaţiei…. zice tastând încontinuare cu un deget.

Cetăţean: OK

Funcţionar: Vă fac înştiinţarea de plată, trebuie să plătiţi 41 de lei.

Cetăţean: Bine haideţi că vă plătesc

Funcţionar: Aaa… dar nu aici.

Cetăţean: OK, la care ghişeu?

Funcţionar: Păi nu la noi… la Finanţe!

Cetăţean: Poftim?

Funcţionar: La Finanţe, spune, zâmbind fals…doamna cu forme rubensiene şi îmi inapoiază fişa de venit pe 2012 şi înştiinţarea de plată.

Cetăţean: Da cu fişa pe 2012 ce fac? De de mi-aţi dat-o înapoi?

Funcţionar:  Asta nu mai intră în atribuţia noastră, noi calculăm doar până în 2011. (Eu mai am ceva contracte şi convenţii civile şi în 2012 din nu ştiu ce activităţi am mai avut pe lângă locul de muncă, că nu îmi place să stau pe fundul meu…)

Cetăţean: Perfect.

Funcţionar: Mergi la Finanţe, plăteşti 41 de lei şi apoi ne aduci o copie după chitanţă!

            Înfrânt de sistem iau foile şi mă îndrept înapoi spre Finanţe. Caseria era deja închisă.Birocratie1

            Ziua 4: Ajung din nou la Finanţe la Caserie. O mulţime de lume. Iau billet de ordine. Aştept răbdător vreo jumate de oră să îmi vină rândul. Ajung la casă, plătesc 41 de lei. Merg la cel mai apropiat Xerox şi fac o copie. Mă întorc la CAS şi le dau copia… c’est fini la comédie.

            Am pierdut 4 zile, timp preţios, neuroni… nu mai socotesc benzina şi tiketele de parcare… şi toate astea pentru NIMIC. Plătesc CAS-ul dar dacă merg la medicul de familie pentru o adeverinţă mă costă 20 de lei. Să nu mai amintesc de coplată. Dacă vreau o reţetă compensată şi mă îmbolnăvesc în a doua jumătate a lunii pot să-mi iau gândul…ce tupeu am să mă îmbolnăvesc în a doua jumătate a lunii când s-au terminat fondurile alocate. Dacă ar sta în puterea mea să le fac rău la aceşti oameni care patronează acest sistem le-aş face fără cel mai mic regret.

            Alte observaţii:

            -peste tot pe unde am umblat am observat o chestiune care mi se pare total nepotrivită în legătură cu pauza de masă. Şi la ghişeu la CAS şi la Finanţe sunt 4-5 ghişee la un loc care se cam ocupă de aceleaşi treburi şi toate au pauză de masă o oră – oră jumate şi toate în acelaşi timp şi dacă se nimereşte să ajungi chiar când este pauza de masă ghinion, aştepţi până termină funcţionarii de mâncat şi bineîţeles că se formează o coadă… soluţia: aplicaţi alt sistem de luat pauza. Sistem care este aplicat cam de toată lumea, adică pauză prin rotaţie, că nu moare nimeni dacă nu stă la bârfe în timp ce mănâncă.

            -nu ştiu cum se face că tot timpul când mă nimeresc la vreun ghişeu funcţionara (în 90 % din cazuri o femeie trecută de 50 de ani, grasă şi care introduce în calculator datele cu un singur deget pe tastatură cu viteza melcului turbat, da mai tot timpul vorbeste la mobil cu ceva neam şi încetineşte şi mai mult procesul). Mă gândesc doar la miile de absolvenţi de administraţie publică… pe care nu-i angajeză nimeni…

            -oare Guvernul nostru a auzit de conceptul de interacţiune dintre instituţiile guvernamentale (G2G)? Interacţiunea G2G presupune comunicarea prin mijloace electronice între acestea. Această comunicare între instituţiile publice are loc datorită faptului că rezolvarea unor probleme se realizează prin soluţii complexe, care necesită prelucrarea unor date deţinute de către instituţii diferite. De exemplu, înmatricularea unei firme este percepută de beneficiar drept un singur obiectiv, când în realitate, ea presupune paşi multipli: la Registrul Comerţului, Tribunal, Administraţia Financiară etc.G2G înseamnă deci comunicarea dintre mai multe instituţii publice diferite pentru rezolvarea unei probleme unice a cetăţeanului. Dar ce mă mir eu despre Guvern că nu a auzit de G2G când lui i-a fost lene să îmi plătescă contribuţia de 5,5 % la CAS care oricum e o mare porcărie din moment ce eu plătesc odată ca şi salariat şi a doua oară ca şi student bugetar… dar asta deja este altă discuţie…

            Aşa că în viitor pe cei care sunt tentaţi să se mai înscrie la vreun recensământ fie din motive financiare fie civice fie din ambele motive îi sfătuiesc să se gândescă de două ori înainte.

P.S. De ce trebuie în orice formular stupid să treci tot timpul şi numele părinţilor, de fiecare dată îţi cer asta, de parcă s-ar schimba părinţii în fiecare an…

Anunțuri

Acțiuni

Information

3 responses

3 06 2013
Lucian Bureriu

…Dintotdeauna pre acest pământ, vorba lui Eminescu, administrația românească e tot ce poate fi mai rău pe acastă lume. Se referea la principate, acum, după 1919 sistemul s-a extins și în zonele în care birocrația austro-ungară era foarte OK.
Apropos, am văzut pe blogul tău statuia lui Nepomuk din Praga și am postat repede Nepomuk-ul timișorean, căruia i-am făcut, din păcate, un ancadrament nasol, retezând jumătate din cap. Mi-ar părea bine să-mi mai trimiți vreun material. Succes! / Lucian

16 12 2014
Mire

Incredibil! M-am enervat de cateva ori si a trebuit sa reiau articolul. Nu se poate asa bataie de jos este ca si cum ai vrut sa fii recenzor? Na si satura-te. Sper sa vad o schimbare si aici speranta moare ultima

16 12 2014
Mario Csipai

Articolul e cam de 2 ani… și schimbarea încă nu se arată… între timp noul președinte la ceremonia de învestire primește ”binecuvântarea” patriarhului… în ce țară trăim…!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: